Posted in Bez kategorii
, 1 kwietnia 2015 
Duże zalety gazu jako paliwa sprawiły, że w miejscowościach nie mających sieci gazu zakłada się urządzenia miejscowe zasilane gazem płynnym (mieszanina propanu i butanu) dostarczanym w butlach. Dla urządzeń dużych, np. dla stołówek, restauracji zużywających większe ilości gazu, stosuje się większe butle gazowe i wymaga się, żeby znajdowały się one w pomieszczeniu specjalnym, położnym na zewnątrz budynku zasadniczego. Wymaganie umieszczenia butli z gazem na zewnątrz budynku dla małych urządzeń domowych jest zbyt kłopotliwe i dlatego przepisy zezwalają na umieszczenie butli gazowej o zawartości do 11 kg gazu płynnego w kuchni, pod warunkiem że odległość jej od przedmiotów promieniujących ciepło (trzony kuchenne, piece, grzejniki) wynosi co najmniej 1,5 m. Odległość butli od liczników elektrycznych, bezpieczników, wyłączników i gniazdek wtykowych powinna wynosić co najmniej 1 m. Butli nie wolno ustawiać w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza może przekroczyć 35°C.
Read More >